VENEZUELA ÜZERİNDEN SOSYOPATİ

VENEZUELA ÜZERİNDEN SOSYOPATİ

İyi bilinir, sosyopatların en büyük özelliklerinden biri, manipüle edeceği kurbana birtakım “ulvi değerleri” temsil ettiğini söyleyerek yaklaşmalarıdır. Sosyopatlar seçtikleri kurban ya da kurbanları “insani yanları” ile av bölgesine çekmeye çalışırlar. Her kisveye bürünebilecek “vicdana” oynama oyunu için, mesela dini sohbetler, biçilmiş kaftandır. Sosyopatımız en “ulvi hislerle” ve bir tanrı hizmetindeymişçesine davranır, sık sık onun adının geçtiği nutuklar çeker. Avlanma bölgesindeki tuzağa ayak basan kişi, adım adım tasarlanmış bir sürecin içine düşer. Sosyopat, kurbanına “samimi şekilde” sarılır; ellerini tuttuğunda ya da kişisel güvenlik sınırlarını aştığında da aslında “iyi niyetli ve dürüsttür”. Ne de olsa insanlara sürekli iyilik yapmak için çırpınan bir fanidir o. Karşısındakinden bir tepki geldiğinde ise “yanlış anlaşıldığını” söyler. Kendisini yanlış anlaşıldığı, yanlış yorumladığı için de aslında suçlu olan, tuzağa çekmeye çalıştığı gerçek kurbandır. Böyle kişiliklerin elinden kurtulmak için çok ciddi çaba ve hatta destek gerekir, ama sonuçta kurban açısından en azından derin bir travma söz konusudur.

Venezuela’da kendini başkan ilan eden Guaido ile Boli-burjuvazinin temsilcisi Maduro arasında devam eden iktidar savaşı, son bir haftadır, “insani yardımların” ülke içerisine sokulması sorununda kilitlenince aklımıza bu yukarıdaki örnek geldi. Sol reflekslerimiz “insani yardım” etiketinin kendisi ile ilgili bir “kıllanma durumu” yarattığından olsa gerek, detaylara biraz daha dikkatli bakmaya başladık.

Uluslararası desteği büyük oranda arkasına almayı başarmış ya da başka deyişle, uluslararası “desteğin” önüne kattığı Guaido taraftarları ile Venezuela ordu kuvvetleri arasında yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar iki kişinin öldüğü bildiriliyor. Yardım, Guiado’nun başkanlığını ilan etmesinin hemen ardından kendisini askeri olarak da destekleyeceğini açıklayan Lima Grubu tarafından organize edildi ve muhtemel bir askeri operasyonun başlangıç noktası olacağı açıklanan Kolombiya sınırından Venezuela’ya sokulmaya çalışıyor. Guaido, taraftarlarına yaptığı konuşmada “olağanüstü bir uluslararası dayanışma ile milyonlarca dolarlık bir yardımın” örgütlendiğinden bahsetti. Venezuela’ya bu kadar kısa sürede toplanan yardım için uluslararası ölçekte yapılmış kampanyaya dair bir iz yok, oysa. Sadece ABD’li milyarder ve Virgin Havayolları sahibi Richard Branson’un, “bir milyarder olarak Venezuela üzerinde büyük sorumluluğu olduğunu” söylediğini görüyoruz, bireysel olarak! Dolayısıyla bu yardım operasyonunun bizzat başta ABD olmak üzere Guiado destekçisi devletler üzerinden planlandığı açıkça ortada. Üstelik, her türlü temel yaşam ihtiyacına ulaşmakta çok uzun süredir ciddi sorunlar yaşayan Venezuela halkı düşünüldüğünde, neden bu yardımın “tam da şimdi” organize edildiği düşüncesi, reflekslerimizi bir parça daha çalıştıracak gibi görünüyor.

Toplanan yardımın, en azından açıklanmış miktarının bütün Venezuela’ya bir iki günden fazla yetmeyeceği ve Venezuela’da insani yardım gereken her kesime ulaşamayacağı çok açık. Yardımın özellikle Guiado yanlılarının bir-iki gün boyunca “doymasına” yetecek miktarda olduğu söyleniyor. Belli ki bu epeyce “sembolik” bir yardım!

Maduro destekçisi ülkelere yönelik, hepimizin bizim topraklardan çokça aşina olduğu; “seçimle gelen seçimle gider, halkın tercihi neyse o olur, başka ülkelere ne oluyor?” eleştirisi bu yardım kampanyası ile en azından gündemdeki yerini ve inisiyatifi kaybetmiş görünüyor. Venezuela halkına “bin bir çabayla yardım etmeye çalışan” ülkelerin karşısında, halkı açlık ve yokluk içindeyken insani yardımı bile reddeden bir iktidar var çünkü. Eğer bu “yardım” ülke sınırları içerisine girerse, bu durumda Maduro bir de “iradesini kaybetmiş” bir lider olarak yurt içinde ve yurt dışında (Özellikle yurtdışında çalışmakta olan Venezuela vatandaşları arasında gözlemlenen bir destek kaybı var.) daha büyük bir güç ve destek kaybına uğrayacak. Ne de olsa sınırda yığılı duran yardıma karşı olmak var olan koşullarda kolay savunulabilir bir şey değil. İlaç ve tıbbi malzeme yokluğundan hastanelerde acı çeken her türlü insan görüntüsü, “her zaman” olduğu üzere, servis edilmeye başlandı bile.

Muhtemelen iktidar savaşında inisiyatif bu sayede Guiado’ya geçmiş olacak. Yardımı engelleyen Maduro’yu desteklediği söylenen ordunun yaptığı bir aşırılık veya herhangi bir müdahale ise ABD emperyalizmi liderliğinde yapılacak bir askeri müdahalenin gerekçesi veya bahanesi olacak. Ne de olsa “insani yardımı” reddeden ve bunun için insanları bombalayacak kadar gözü dönmüş bir yeni bir “Saddam” ya da “Esad” var karşımızda çünkü; tabii, bir de silah zoruyla “yardıma” hazırlanan Trump gibiler! Eh, dünya “sosyopatların” dünyası olunca…

Birçok cenahın, Suriye’de görmeyip, Venezuela’da gördüğü şeyi de, ilerde yazmak üzere kendimize not olarak bırakıyoruz şimdilik. Belki Guiado sadece Caracas’a sıkışmış bir isyancıdır, kimbilir!

Yazar Hakkında