İstanbul’da Kitlesel 1 Mayıs

İstanbul’da Kitlesel 1 Mayıs

Bu yıl 1 Mayıs’ın İstanbul’daki merkezi Bakırköy Halk Pazarıydı. DİSK, KESK, TTB, TMMOB VE 1 Mayıs birleşenleri tarafından organize edilen mitinge 3 koldan girildi.

İncirli Dikilitaş’da toplanan birinci kolun başını KESK, TMMOB çekiyordu. HDP, Haziran, BDSP, ESP,DP, SODAP , Kaldıraç, SYKP bu koldan girdiler.

İkinci koldan TTB, TKP, TKH, Halkevleri, EMEP, EHP yürürdüler.

Üçüncü kol ise Marmara Forum’dan alana ilerledi. Disk, EYT, İşçi İttifakı, CHP, UİDDER, TİP , TKP 1920, İDP, SEP, DİP bu kolun birleşenleriydi.

Yürüyüş kolları boyunca daha yüksek görünen coşku alanda daha düşüktü. Bunda Urfa’da gerçekleşen kaza sonucu hayatını kaybeden 5 işçi kardeşimizin üzüntüsü de etkili oldu.

Mitingde Disk Başkanı Arzu Çerkezoğlu işten çıkarmaların yasaklanmasını talep etti ve grev hakkının önemini vurguladı. Kıdem tazminatını gasp ettirmeyeceğiz dedi. Ardından KESK Eş Başkanı Aysun Gezen söz aldı. İBB’nin yeni başkanı İmamoğlu, HDP eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ‘de kürsüye çıktılar.

Bakırköy dışında, Taksim meydanında kutlama için alanı zorlayan çeşitli kitle örgütleri ve sendikalardan yüzün üzerinde protestocu ise polis tarafından zorla gözaltına alındılar. Haklı taleplerle Taksim’i zorlayan tüm eylemciler bir an önce bırakılmalı. Taksim Meydanı ve tüm meydanlar işçi sınıfına açılmalı.

Mitingten Notlar

  1. 1 Mayıs işçi sınıfının örgütlülüğünü ve mücadele azmini alana yansıttığı bir gündür. Bu günde en güçlü örgütlülükle alanda olmak ve sermayenin saldırılarına karşı birliği göstermek gerekir. Bunun hazırlıkları günlerce önce fabrika ve emekçi mahallelerinde başlamalıdır. Bu açıdan sendikaların alana katılımı oldukça düşüktü. Talepler yeterince duyurulamadı. Fakat mücadele eden işyerlerinden gelen işçilerin coşkusu, alanda daha güçlü şekilde hissediliyordu.
  2. Gezi isyanının ardından zayıflayan, özellikle de 7 haziran/1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından, 1 Mayıs mitingleri, bu defa oldukça kitleseldi. Geniş katılımla yüzbinin üzerinde insanın alanda olması önemliydi.
  3. Bu kitlesellikte seçimlerde AKP’nin geriletilmiş olmasının moral üstünlüğü etkili oldu. Kitle bu anlamda 7 Haziran seçimlerinden beri ilk defa moralliydi.
  4. Gençliğin mitinge katılımındaki yüksek oran, gelecek için umut vericiydi.
  5. Kadınlar, lgbtti+ örgütlerin coşkusu alana yansımıştı. Kapitalist erkek egemenliğine karşı kadınlar sloganları ile alana damgalarını vurdular

1 mayısın kazanımları ile işyerlerinden, mahallelere, okullardan sokaklara çalışmaları derinleştirmek ve daha fazla sayıda emekçiye sesimizi duyurmak için mücadeleci işçiler bir adım daha öne!

Gülcan Güzel

Yazar Hakkında