ABD’de Büyük General Motors Grevi

ABD’de Büyük General Motors Grevi

15 Eylül Pazar günü Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası(UAW), General Motors işverenleriyle görüşmelerininolumsuz sonuçlandığını açıklayarak grev kararı aldı. 49 bin işçiyi kapsayan grev son on yıldır bir ilk. Son olarak sendika 2007’de iki günlük greve çıkmıştı. 

Pazartesi sabah 9 eyaletteki fabrikalarda greve çıkan işçiler,herkes gibi ekonomik olarak zorluklar çektiklerini ve mücadele etmekten başka çarelerinin olmadığını ifade ettiler.  Ve tüm Amerikan işçileri için savaştıklarını açıkladılar. Yani grev sadece General Motors işçilerini ve ailelerini değil, tüm ABD işçi sınıfını da ilgilendiriyor.

Son 2,5 yılda 25 milyar dolardan fazla kar eden şirkette, CEO 22 milyon dolar maaş alırken, işçiler işten çıkarılma tehditleriyle karşı karşıyalar.  Kötü yönetilip iflas eden şirket, kara geçmesine rağmen işçilerin şartlarını iyileştirmiyor. Geçici işçilerle işçiler arasındaki birlik de parçalanmaya çalışılıyor.

İşçiler; maaşlarının arttırılmasını, sağlık sigortasının iyileştirilmesini, iş güvencesinin sağlanmasını ve kar paylarının arttırılmasını talep ediyor.

İşçiler kararlı ve kazanım elde etmeden grevi bırakmayacaklarını ifade ediyorlar. General Motors’unardından Ford ve Fiat’da da sözleşme süreci başlayacak.  Üstelik ABD’de gerçekleşen bu büyük grev, tüm dünya işçi sınıfı etkileyecek bir öneme sahip. 

Öte yandan sendika yönetiminin geçmişteki şaibeli kararları ve yolsuzlukları işçileri haklı olarak tedirgin ediyor. Sözleşme sürecinin de şeffaf ve demokratik şekilde yürütülmemesi işçiler için bir olumsuzluk. Bu nedenle grevin başarısı için, tüm belgelerin işçilere açık olması ve mücadeleci işçilerden bir heyetin grev sözcüsü haline gelmesi çok önemli. Aksi ise sendikal bürokrasi ve işverenlerin bir ihanet sözleşmemesi ile sonuçlanacaktır.

Esat Erdoğan

Yazar Hakkında