Fabrikalardan…

Fabrikalardan…

Sizlere Metal iş kolunda toplu sözleşme görüşmeleri sürerken, 3 ayrı fabrikadan işçi arkadaşların gözlemlerini aktaracağız.

M. Fabrikası:

Daha önce sendikanın işyerine girmesini sağlayan, bu amaçla en çok emek vermiş arkadaşlardan başlayarak bizzat Türk Metalin sendika temsilcilerinin de iradesiyle işten çıkarmalar başladı. Bu sürece dair hiçbir şey olmaması ve sendikanın da bırakın atılmaları engellemeyi, bizzat işbirliği içinde olması işçi arkadaşlarda yılgınlıklara neden oluyor. Sendika ne işe yarıyor deniyor. Giderek sendikada istifa süreçleri başlayacak gibi görünüyor. Ayrıca yönetim fabrikanın her yanına kameralar yerleştirdi, aynı zamanda. Makinaların başına, orada çalışan ve yetkililerin resimleri asıldı vs. otonom sistem diye bir şeyden bahsediliyor, sürekli işyeri yönetimi tarafından. Yakında geçilecek denen şeyler. Bu da insanlarda ciddi bir korkuya neden oluyor. Hayatımda ilk kez yemekten çıkınca koşarak makinanınbaşına geçen işçiler gördüm. Kafamıza iş güvenliği ile alakalı olmayan şapkalar takıldı. Bu şapkaların çıkarılması uyarı nedeni olacakmış. Yemekleri birbiri ile yarışarak yemeye başlıyor işçiler. Sendika %28 zam alınacak diye bir yalan söylüyor, ancak, ben incelediğimde bunun bayağı giydirilmiş ve istatistikiolarak yalan olduğunu gördüm. Her verilen paranın maaş hesaplarına eklenmesi ile ulaşılmış bu orana. Bu arada fabrikanın etrafına bazı tesisler yapılıyor. Buralarda zaman geçirsin diye işçiler, yemekleri bile hızla yiyoruz, nerede zaman geçirilecek? 

M. Fabrikasından bir işçi

T. Fabrikası:

Fabrikada sendika yetki davasına girmişti. Son süreçleri yaşanıyor bu davanın. O sebeple patron bütün mesaileri kaldırdı, işçileri cezalandırmak için. Şunun söylenmesini istiyor; “sendika gelmeseydi o zaman”. Çalışmalar 3 vardiyaya dönecekmiş. 3 vardiyaya dönecek gibi bir laf var, kalifiye eleman alımı başladı bir yandan da. Birleşik metal in burada çok hızlı davranması lazım. Hızlı, oldu bittiye getirilmeyen bir sözleşme dönemi geçirirse, işçileri yeniden kazanabilir. İşçiler arasında tazminatlar geriye dönük olarak ödenecek mi sorusu var. Eğer bu olmazsa şalteri yeniden indirmek gerekir. İşçilerin düzenli görüşmesi için bir yol haritası lazım.

T. Fabrikasından işçi

S.  Fabrikası:

Beni 2 aylık deneme sürecine sokmuşlardı. Buradan geçtik, çalışma arkadaşlarım da memnundu benden. Geceli gündüzlü çalıştığım oldu. Ama bir sabah muhasebeden çağrıldığımı söylediler. Muhasebede bana firmanın küçülmeye karar verdiğini ve bir kriz olduğunu söyleyerekiş aktimi feshedeceklerini söylediler. Bana bunu söylerken kapıda yeni iş görüşmesi için bekleyen insanlar vardı. küçülmeye gidiyoruz dediğiniz doğruysa nasıl harıl harıl insan alımı yapıyorsunuz? Fazla mesaiye neden ihtiyaç duydunuz o zaman, saatlerce geceler bıyu çalıştık. Bunların hepsi mantıksız elbette. Ama her şeyin ne olduğunu biliyorum. Bu durum beni biraz daha bilinçlendirdi. Kendi çalışma ve emek koşullarımız içim mücadele etmediğimiz sürece bir gün herkes muhasebeye çağrılabilir, aksi durumda.

S. Fabrikasından bir işçi.

Yazar Hakkında