Uzaktan Eğitim ve Sorunlar

Uzaktan Eğitim ve Sorunlar

Bilindiği gibi Corona virüs salgını sebebiyle okullar önce iki hafta tatil edildi ve sonra da eğitime verilen ara 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Yeni eğitim öğretim yılında üç ara tatil ön görülüyordu. Sonuncu ara tatil Nisan ayının ilk haftasıydı. Bu nedenle eğitime verilen aranın ilk haftası tatil sayılırken, ikinci hafta ise uzaktan eğitim kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Ve bu eğitim faaliyeti 23 Mart itibariyle başlamış oldu. 

Devletin, uzaktan eğitimi organize etmek için oluşturduğu organizasyon EBA’dır (Eğitim Bilişim Ağı). Esasen EBA, yıllardır var ve çeşitli eğitim faaliyetleri düzenliyordu. Ancak bu sistemdeki kimi aksaklık ve sorunların halk tarafından farkına varılması, sistemin yaygın olarak kullanılması ile ortaya çıktı.

Bu sorun ve aksaklıkları sıralayacak olursak;

1) EBA en başta, öğretmenlerin ve öğrencilerin sisteme dahil edilmesi ile başlıyor. Okuldaki ders öğretmenleri, sistem üzerinden ders anlatıp ödevlendirme yapabilir. Ancak Türkiye’de, her öğrencinin evinde internet bulunmamaktadır. İnterneti olmayan öğrencinin dersleri takip etmesi olanaksızdır. 

2) Dersler, TRT’nin eğitim kanalları üzerinden gerçekleştiriliyor. Ancak her çocuğun evinde televizyon bulunmuyor. Ayrıca ilk, orta ve lise dersleri aynı saatlerde gerçekleşiyor. Yani bir evde iki ya da daha fazla eğitim gören çocuk varsa tek televizyon ile dersleri takip etmeleri olanaksızdır. 

3) Uzaktan eğitim derslerinin başlaması ile mevcut rejimin eğitime nasıl baktığı ve nasıl bir nesil istediği de açığa çıkmıştır. Ortaokul öğrencilerine Adnan Menderes’in idamının, ilkokul çocuklarına Selahattin Eyyubi’nin kafa kesme sahnelerinin izletilmesi tam anlamıyla bir fiyaskodur. Bu durum, bakanlık bünyesinde pedagojik formasyonu olan çalışanların olduğu konusunu şüpheli hâle getirmiştir. Zira çocuklara, hangi amaçla olursa olsun böylesi sahneler izletilmez.

4) Uzaktan eğitim ile birlikte, öğretmenlerin eğitim içindeki payı da azaltılmaktadır. Belki yakın bir gelecekte öğrenciler, dersleri televizyondan takip edip sadece sınavlara gireceklerdir. Oysa eğitim sadece ders demek değildir. Okul ve arkadaş ortamı çocuğa doğal bir eğitim verir ve arkadaş edinmesini sağlar. Öğretmen ise sadece ders anlatmaz; çocukların sorunlarını keşfedip onları hayata hazırlar. 

5) Okulların kapanması ile birlikte ücretli öğretmenler işsiz kalmıştır. Ücretli öğretmenler, sadece fiilen girdikleri dersin ücretini almaktadırlar. Bu sebeple şu durumda, yaklaşık yetmiş bin civarındaki öğretmen işsiz kalmıştır.

İzmir’den bir eğitim emekçisi

Yazar Hakkında