Koronavirüs koşullarında çalıştırılan metal işçisi

Koronavirüs koşullarında çalıştırılan metal işçisi

İzmir bölgesinde 300 kişilik bir fabrikada çalışıyorum. Sektörüm metal. 

KG: Korona virüs salgınında nasıl önlem alınması gerektiğini düşünüyorsunuz, molalarda arkadaşlarınızla neler konuşuyorsunuz? – Corona ile ilgili işyerinde sadece dezenfektan ve temizlik yapıldı, buna rağmen çalışıyoruz. İran’lı işçiler çalışıyor işyerinde ve hısım akrabaları ziyaretlerine gidip geliyorlardı. Bunu yönetime söylediğimizde hiç bunu söylemeyen yönetim “ya onlar insan değil mi” demeye başladı. Halbu ki bugüne kadar bunu biz söylüyorduk. Biz “arkadaşlara en azından bir tahlil yapılması lazım”dediğimizde de “gerek yok” diyorlardı. Mesela yeni işe başlayan bir İran’lı arkadaş vardı, İran’da Corona geçirmiş, işe başlarken de söylememiş! Bunu öğrenince çocuğu işten çıkardılar doğrudan. Hani “onlar da insan değil mi”diyordunuz bize. Bunun vebalini nasıl çekeceksiniz?!

KG: Yemekhanede durumlar nasıl?– Sosyal mesafeye dikkat ediyorlar, ekmek kapalı gelmeye başladı. Sular kapalı veriliyor. Tuzlar kapalı verilmeye başlandı. Yemek molasına erken başlanıyor. Herkes ayrı ayrı gitsin diye.

KG: Molalarda neler deniyor?– Bütün herkes tedirgin elbette. Herkesten sesler çıkmaya başladı. Ne olacak diye söyleniyoruz. Hepimizin evinde büyüklerimiz var, onlara sokağa çıkmayın deniyor ama biz çalışıp eve onların yanına gidiyoruz. 300’e yakın işçiyiz, herkesin evinde 4-5 kişi var, onlara bulaştırsak bütün İzmir enfekte olur. Ama kimse kulak asmadı.

KG: Sendika ne diyor?– Hiçbir şey söylenmiyor. Arayıp sormuyorlar, gelmiyorlar. Ne dediklerini bilmiyoruz.

KG: İşçiler arasında bir hareketlenme durumu var mı peki?– Eğer patronun karşısında durabilirsek olur. Bir fabrikada 10-15 kişi sağlam şekilde durursa grev  ya da iş bırakma yayılır fabrikaya ve bütün havzaya. Fabrika da komitemiz olursa ve işçiyi işçiye kırdırtma durumu olmazsa grev ya da iş bırakma çıkacak görünüyor.

KG Haber

Yazar Hakkında