Koronanın Üniversite Öğrencilerine Etkisi

Koronanın Üniversite Öğrencilerine Etkisi

Korona dünyadaki her şeyi etkilediği gibi eğitimi de etkiledi. Ortaöğretim ve lise öğrencilerine sadece okula gitmeme ve uzaktan eğitim alma gibi etkileri oldu fakat üniversite öğrencilerine etkisi sadece bir dönem okula gitmemek ve uzaktan eğitim almak ile sınırlı olmadı.

Üniversite öğrencilerinin çoğunluğu ailesinden uzakta kısıtlı şartlarda hayatını idame ettirerek eğitimini tamamlamaya çalışıyor. Öğrencilerin çoğunluğu öğrenci evlerinde yurt ve apartlarda kalıyor çünkü devlet yurtları ne kapasite açısından yeterli ne de ders çalışıp kendini geliştirebilecek alana sahip olma açısından kişiye özel alan sunmuyor. 

Korona virüs sebebiyle tüm eğitime ara verildi dersler uzaktan eğitimle veriliyor fakat öğrenciler şu an kalmadıkları bu evlere yurtlara para ödemek ile yükümlüler. Bu durum gariban ailelerden gelen ve kısıtlı şartlarda hem okuyup hem çalışan çocukları fazlasıyla etkiliyor çünkü şu durumda part-time çalışabilecekleri herhangi bir iş de yok. 

Devlet ise bu tür konulara ekonomi paketinde değinmiyor bile çünkü burjuvaları ve yandaş şirketleri düşünmek ile meşguller asıl yıkımla ise zor şartlarda çalışan işçiler, hem çalışıp hem okuyan öğrenciler kısaca toplumun alt kesimindekiler karşılaşıyor.

Bölüm başı 400.000 TL kazanan Burak Özçivit ve benzeri sanatçılar ‘’Hayat eve sığar’’ diyerek sosyal ağlarda paylaşım yapıyorlar. Bilmedikleri şey fabrikada çalışan Hasan Abi’nin veya kağıt toplayarak hayatını idame ettiren ve 2 çocuğunu üniversite okutan Yusuf Amca’nın dışarı çıkmadan evde oturarak hayatını idame ettirebilmek gibi bir seçenekleri maalesef yok.  

Devletin işçilere bu durumdan en az hasarla çıkılabilmesi için acilen bir ekonomik plan devreye sokması gerekiyor. Cebinde az da olsa güvencesi olan işçi, üniversitede okuyan çocuğuna da daha rahat destek olabilecektir.

Ekonomi durumuna öğrenci tarafından baktığımızda ise devletin aylık 550 tl olan öğrenci kredisini daha makul bir tutara çekmesi ve de bunu okul bittikten sonra öğrencilerden talep etmemesi gerekmektedir. Çünkü okul bittikten sonra büyük ihtimalle asgari ücretle işe başlayacak olan öğrenci 38.000 TL borçla hayata atılıyor ve bu hem hayat kalitesi hem de psikolojik olarak kişiyi etkiliyor.  

İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden bir üniversite öğrencisi.

Mehmet Tekinoğlu

Yazar Hakkında