Bir Avukata Vicdansız Sorular

Bir Avukata Vicdansız Sorular

Malum ilginç zamanlardan geçiyoruz. Avukat olunca her zaman ters bir soru ile karşılaşırsınız ama Covid-19 salgınında meslek hayatımın en yaratıcı sorularıyla karşılaşıyorum. 

1.

Patron: Yarın sokağa çıkma yasağı var. Bunu işçilerin yıllık izninden düşebilir miyim?

Avukat: Evet düşebilirsin, sen çok yaratıcısın ve sen çok büyüyeceksin. Kan emmeye devam et!

2.

Patron: Ah Avukat Hanım, yandık!

Avukat: Ne oldu?

Patron: Pandemi ilan edildi. Artık işçilere maaş veremem. 

Avukat: Belki bu ay sonu biter. O zamana kadar biraz giderlerinizi kısıp idare edebilirsiniz. 

Patron: Arkadaşımın avukatı ücretsiz izine çıkarabilirsiniz demiş. Siz niye yol göstermiyorsunuz?

Avukat: Evet o da bir yol, ama viski içmeyin, 1 yıl araba değiştirmeyin, gece kulübüne gitmeyin ya da avukatınızı değiştirin!

3.

Patron: Avukat hanım, sokağa çıkma yasağı geliyor. İşçileri nasıl iş yerine getirebilirim? “Sokağa çıkmak yasak, yarın işe gelemezsiniz o yüzden bu gece şantiyede kalıyorsunuz”, desem olur mu?

Avukat: Açık olan iş yerleri belli! Sizinkini kapsamıyor; ama illa getirecekseniz işçileri “şahane” bir fikir. Peki, ya işçileriniz Covid-19’a yakalanırsa? Bu sebeple ödeyeceğiniz tazminatları bu iki günlük çalışma karşılayacak mı? Hastalanır ya da ölürse tüm ailesine ve Sosyal Güvenlik Kurumuna tedavi giderlerini ve tazminatları ödemeye hazır mısınız?

4.

Patron: Avukat Hanım, ben şöyle düşündüm. Şantiyede 6 kişilik koğuşlar yaptık, zaten evde de altı kişi bir odada kalıyorlar. 1 ay şantiyeye giriş çıkışı yasaklarız. O yüzden “eve gitme, gidersen içeri giremeyeceksin ve ben tutanak tutup gelmedi diye seni işten atacağım” diyerek bu sorunu çözebilir miyiz?

Avukat: Çok büyüksün, çok büyüyeceksin. Seni hiç bir şey yıkamaz! 

5.

Patron: Şimdi Avukat Hanım, sizin dediğinize göre işçimi işten çıkarırsam bir ay brüt ücret cezası var, ücretsiz izne çıkarsam kıdemi dolacak. Ben bu işçiye “bir ay net maaş daha vereyim sana, sen  istifa et”  diyeyim. Nakit parayı görünce hemen “evet” der. Ne dersin?

Avukat: “Çoluğu çocuğu ne olacak” demek isterim ama sen zaten çözümü bulmuşsun. Bu virüs seni geliştirdi, artık Covid-19’dan daha tehlikelisin!

Esra M.

Yazar Hakkında