Kaz Dağları’nın korunması ile ilgili basın açıklaması

Kaz Dağları’nın korunması ile ilgili basın açıklaması

Ege Çevre Koruma Derneği’nin gazetemize ulaştırdığı Kaz Dağları’nın korunması ile ilgili basın açıklaması:

Basın Emekçileri, Sayın Halkımız

KAZDAĞLARI’NI KORUMA MÜCADELESİ VEREN ARKADAŞLARIMIZA DESTEK VERMEYE GİDİYORUZ

Basında yer alan haberlerden de bilindiği gibi, Kanada şirketi Alamos Gold’un, Kazdağları’nı yağmalamasına engel olmak amacıyla 10 aya yakın süredir Kirazlı/Balaban mevkiinde direnişte bulunan doğa savunucusu dostlarımıza, 57.500 TL para cezası verildi. Tekrar ediyoruz Onlar, ceza değil ödülü hak ediyorlar!!!

21 nisanda yaptığımız basın açıklamamızda, Kazdağları direnişçilerinin yalnız olmadığını, EGEÇEP olarak onların yanında olduğumuzu belirtmiştik. Endişemiz, doğamızı yılmadan savunan bu arkadaşlarımıza bir müdahale yapılmasıdır. Böyle bir müdahale, tüm yaşam savunucularına yapılmış sayılır.

Bir kez daha anımsatalım: Nisan ayında direnişçilere, Covid-19 salgını bahane edilerek çadırlarını söküp Kazdağları’ndan ayrılmaları tebliğ edilmişti. Kirazlı’daki çadırlarda direnenler, bölge jandarma komutanlığına da bildirdikleri gibi, salgına karşı önerilen tüm önlemleri alarak izole koşullarda yaşamaktadırlar. Her türlü korunma önlemlerini aldıkları, ziyaretçi kabul etmedikleri jandarma tarafından da saptanmış olan arkadaşlarımıza, bu kez de para cezası vererek onları yıldırmaya çalışıyorlar.

Önceki basın açıklamamızda belirttiğimiz gibi, EGEÇEP’li temsilcilerimiz, İzmir Vali’liğine başvurarak, Kazdağları’nda doğamızı savunan bu yiğit arkadaşlarımıza destek amacıyla, Çanakkale’ye gidebilmek için, seyahat izni verilmesini istediler. Sadece temsilcilerimizin başvurmasının nedeni, kalabalık katılımla pandemi koşullarını zorlamamaktır. Seyahat izni için başvuru yaptığımız merciler anlamalıdır ki pandemi koşullarını fırsat bilerek doğa talanını hızlandıran başta Alamos Gold olmak üzere, bu bölgede faaliyet gösteren altın madencilerine karşı mücadele edenlere destek amacıyla yapmak istediğimiz ziyaret “Demokratik, Anayasal” bir hakkın kullanımıdır ve engellenmemelidir. Süreci değerlendireceğimiz basın açıklamamız, doğayı korumak için nöbet tutan arkadaşlarımızın izolasyon koşullarında yaşamaları nedeniyle Çanakkale merkezde yapılacaktır.
Bu vesile ile Çanakkale Valiliği’ni, Kirazlı/Balaban mevkiinde direnen arkadaşlarımız için haksız yere konan “Orman Bölge Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlara girilmesi, konaklanması, gecelenmesi, drone uçuşu, gösteri, toplantı, program yapılması” yasağını da kaldırmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki tanımlanan yasak Balaban tepesinde direnen arkadaşlarımızı kapsamamaktadır. Çünkü onlar ormanlık alanda piknik yapmıyorlar, temiz hava almak için kamp da kurmuş değiller. Ayrıca “salgınların ekolojik yıkımlarla ilişkisinin birçok bilimsel yayınla gösterildiği” günümüz koşullarında arkadaşlarımızın, şirketin yörede gerçekleştirdiği ekolojik yıkımı önlemeye ve belgelemeye çalıştığı da unutulmamalıdır. Yapılanın, 300 gündür ormanda direnenleri bu yasak kapsamına alıp salgın bahanesiyle tasfiye etmek dışında bir anlamı yoktur.

21 nisan tarihli basın açıklamamızdaki çağrılarımızı bir kez daha tekrarlıyoruz:
-​Madencilere değil doğaya sahip çıkın,
-​Madencileri değil, doğayı, yaşamı savunan gençlerimizi koruyun,
-​Olası doğa tahribatını belgelemek dışında amacı olmayan drone uçuşları üzerindeki yasağı kaldırın.
-​Alamos Gold’un ruhsat süresi sonlandığı halde faaliyetleri devam etmektedir. Maden, derhal kapatılmalıdır. Bu duruma, yasadışı olarak göz yuman yetkililer hakkında soruşturma başlatılmalıdır

-​Halen, yüzbinlerce ağaç keserek doğa talanını devam ettiren Alamos Gold maden şirketinin bu talanı önlenmeli, verdiği zararlar tazmin ettirilmelidir.
-​Kaz Dağları talanına karşı yürütülen nöbeti bitirme niyetiyle uygulanan tahliye kararından kesinlikle geri dönülmeli, verilen para cezası iptal edilmelidir.

Pandemi koşullarında dahi, mücadeleden vazgeçmeyen “Kaz Dağları Yaşam Savunucuları”nın yanında yer alacağımızı, her türlü yasal ve meşru direnme hakkımızı kullanarak, Kaz Dağlarını ve “Kaz Dağları Yaşam Savunucularını” savunacağımızı, başta iktidar olmak üzere tüm kamuoyuna duyururuz.

Şimdi bir kez daha belirtiyoruz ki Kazdağları Direnişçileri yalnız değildir. Salgın bahane edilerek onlara ceza verilmesini şiddetle kınıyor, Fiili bir müdahalenin gayrimeşruluğunu ve karşısında duracağımızı hatırlatıyoruz

EGEÇEP YÜRÜTME KURULU ADINA
EŞ SÖZCÜLER

Berna BABAOĞLU ULUTAŞ​Ali Osman KARABABA
Tel: 0542 236 4407 0533 251 6023

Yazar Hakkında