Yaygın Polis Şiddeti ve George Floyd Cinayeti Üzerine

Yaygın Polis Şiddeti ve George Floyd Cinayeti Üzerine

Minneapolis yanıyor. 25 Mayıs’ta Minneapolis’te George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından, insanlar öfke ve yenilenmiş bir militanlıkla sokağa indilerPolis ülke çapında gerçekleşen protestolara vahşice saldırıyor. Şehir ve eyalet yönetimleriprotestocuları itibarsızlaştırmak ve askeri gerginliği tırmandırmak için kamu malına zarar veren provakatör polisleri, ayaklanmayı bastırmak için kullanıyorlar.

İşçinin Sesi Bildirisi

Sendikalarımızın ve diğer işçi ve sivil toplum örgütlerinin dayanışma içinde olmaları ve George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Armery ve diğer tüm polis cinayeti kurbanları için adalet çağrısında bulunmaları gerekiyor. Üyelerini, cinayetlere ve polis baskısına karşı durmaya teşvik eden bir bildiri yayınlayan Amalgamated Transit Sendikası örneğini takip etmeliyiz,

“Üyelerimizin yaşam alanlarından uzak olan ve tehlikeli bir görev olan, protesto bölgesine polisleri ve oradan da gözaltına alınan göstericileri taşımayı reddetmeye hakkı vardır. Bu toplu taşımanın kötüye kullanımıdır.” 

Yaygın polis şiddetine son verilmesini talep etmeliyiz ve gösterileri bastırmak için kullanılabilecek milli muhafızların konuşlandırılmasına ve diğer devlet şiddeti yöntemlerine başvurulmasına karşı çıkmalıyız. Bu arada, sendikalarımızın ve işçi sınıfı örgütlerinin üyelerini bu gösterilere katılmaları için desteklemeli ve cesaretlendirmeliyiz ve burjuva politikacılarından ve partilerden (Demokratlar ve Cumhuriyetçiler) bağımsız olarak örgütlenebilecek, bu gösteriler için en derin dayanışma ve destek ile Karşılıklı Yardımlaşma, Dayanışma ve Mücadele Planlama Komiteleri geliştirmeliyiz.

Minneapolis’te siyahi George Floyd’un silahsızken polis tarafından öldürülmesinden sonra isyan önce Minneapolis’te başladı, ardından Denver, NYC, LA, Oakland ve ülkenin diğer bölgelerindeki protestolar ve gösteriler patladı. Bu son cinayet, Acil Tıp Teknisyeni Breonna Taylor’ın Mart ayında Kentucky’deki Louisville’deki evinde polis tarafından ve 25 yaşındaki Ahmaud Arbery’nin eski bir polis dedektifi tarafından bir koşu sırasında vurularak öldürülmesinin ardından gerçekleşti. Bu polis şiddeti örnekleri, kapitalizmin doğasında var olan köklü ırkçılığı ortaya koyuyor. Polis memurları, 9 dakika boyunca boynuna diz çökerek George Floyd’a işkence ederken, Floyd’un tekrar tekrar “Nefes alamıyorum” dediği duyuluyordu. Bu 2014’te NYPD subayı Daniel Pantaleo tarafından öldürülen Eric Garner’ın son sözleri olarak Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketinin ortak sloganıydı. Ülke genelinde kitlesel gösteriler gerçekleşiyor, protestocular sokaklara çıkıyor ve Floyd için adalet talep etmek için otoyolları ele geçiriyorlar. Garner’ın cinayeti Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir)  hareketini başlatmıştı; Floyd’un polis tarafından öldürülmesi protestolara, Minneapolis’te bir polis karakolunun yakılmasıyla parlayan bir isyana ve ABD’de polis şiddetine karşı yeni bir hareketin başlamasına neden oldu.

COVID-19 krizi, bildirildiği üzere, Şikago ve Louisiana gibi yerlerde, virüsden ölen insanların renklerindeki orantısızlık ile sonuçlanmış durumda. Polis, De Blasio başkanlığındaki NYC belediyesi gibi yerlerde, evde kalmayı ihlal ettikleri gerekçesiyle siyahi insanlara beyazlardan daha fazla ceza kesiyor, gözaltına alıyor ve taciz ediyor. Bu protestolar ile insanlar, kriz sırasında ilk kez toplu olarak sokaklara çıkıyor ve pandemi protestoculara karşı baskıyı arttırmak için bir bahane olarak kullanılabiliyor.

ABD yargı sisteminin ikiyüzlü “adalet” ya da “eşitlik”anlayışı, beyaz üstünlükçü şiddet, kapitalist yasalar, devlet şiddeti ve baskısına dayanır. Michigan’da ve başka yerlerde,  sağ kanadın gölge olarak desteklediği, sözde kar amacı gütmeyen kuruluşların (aslında Betsy DeVos gibi milyarderlere ve Heritage Foundation’ın kurucu ortağı Paul Weyrich gibi bağlantılara sahip) organize ettiği “ekonominin yeniden açılmasını” talep eden geniş protestolara polisin cevabı ile kıyaslayınca bu durum açıkça ortaya çıkar.

Trump, Vali Whitmer’e protestocularla müzakere etmesini söylediği için, Michigan eyalet binasına büyük saldırı tüfekleri ile giren silahlı protestocuları, polis korudu. Öte yandan polisin, Minnesota ve ülkenin dört bir yanında Floyd için adalet talep eden protestoculara plastik mermi, gaz bombaları atmasını ve diğer militarize şiddet ve yıldırma araçlarını kullanmasını Trump attığı tweet ile açıkça destekledi: “… Yağma başladığında, atış başlar” Minneapolis polisi, protestoları izleyen siyahi CNN muhabiri Omar Jimenez gibi gazetecilere bile saldırdı ve tutukladı.

Hareket geliştikçe ülke çapında daha fazla protesto gerçekleşecek – ancak bu hareketler de dozajı artan devlet şiddeti ve baskısı ile kesinlikle karşılaşacak. Şimdiden her ikisi de demokrat olan Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey ve Minnesota Valisi Tim Walz’un, Ulusal Muhafızları isyanı bastırmaya çağırdığını görüyoruz.

İşçinin Sesi (Worker’s Voice / La Voz de los Trabajadores) olarak son polis cinayetine nefretle kınıyor ve ölenlerin ailelerine dayanışmamızı sunuyoruz. Minnesota ve ABD’nin diğer şehirlerdeki mücadeleleri ve ayaklanmaları koşulsuz destekliyoruz. Bizi öldürmeyi, sömürmeyi ve ezmeyi bırakana kadar, ırkçılık ve onun sınıfımıza karşı tüm şiddet biçimleri ile savaşmayı bırakmayacağız. C.L.R.James’in 1948’de yazdığı gibi, siyahi mücadele,

“kendine has bir canlılığa ve geçerliliğe sahiptir… Amerika’nın geçmişinde ve şimdiki mücadelelerinde derin tarihi köklere sahiptir; organik bir politik bakış açısı vardır… (ve) ulusun genel sosyal ve politik yaşamına müthiş bir güçle müdahale edebilir… Devrimci proletarya üzerinde güçlü bir etki yapabilir… ABD’deki proletaryanın gelişmesine büyük katkı sağladı ve sosyalizm mücadelesinin kurucu bir parçası oldu.”

Kapitalizm ve ırkçılık öldürür! Kapitalizm ve ırkçılığa ölüm! 

Katil Polisler! George Floyd için Adalet! Amaud Arbery için Adalet! Breonna Taylor için Adalet!

Polis Bütçelerini Kısın ve Kaynakları İnsanların İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Kullanın – Barınma Hakkı, İşsizlik Parası, Parasız Eğitim, Sağlık ve Toplu Taşıma

Yazının orijinali için tıklayınız

Yazar Hakkında