İşçiler Kıyımın Eşiğinde!

İşçiler Kıyımın Eşiğinde!

Covid-19 pandemisi Türkiye’de çok önceden başlamış yapısal krizle de birleşince işçi sınıfının yükünü çok daha korkunç bir hale getirdi.

Pandemi haritalarından, fabrikalardan gelen haberlerle farkında olunsa dahi malumun ilanı Ankara Tabip Odası’ndan geldi. Türkiye’nin Wuhan’ı olarak adlandırılan, salgının en yoğun olduğu illerin başında gelen başkentte Covid pozitif hastaların %60’ından fazlasını fabrika işçileri ve kamu emekçileri oluşturuyor.

Sol Gazete’nin haberine göre Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, “Poliklinikler ve filyasyon ekiplerinden aldığımız bilgilere göre, korona pozitif tanısı konmuş hastalarımızın yüzde 60-70’i fabrika ve işyerlerinde çalışanlar ve kamu personeli. Bu nedenle zorunlu olmayan mal ve hizmetlerin üretimi de bir an önce durdurulmalı” dedi.

Benzer bir tablo geçtiğimiz günlerde Türk Tabipler Birliği’nin açıklamalarına da yansıdı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde ve Vestel’de Covid-19 vakalarının artmasının ardından, Türk Tabipler Birliği (TTB) bir heyet oluşturarak bölgede inceleme gerçekleştirdi. Raporda, şikâyeti olan işçilerin hastaneye başvurmasının bir hafta engellendiği, daha sonra ise bu işçilerin Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı belirtildi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgın bahanesiyle kapitalizmin barbarlığı sınıf kıyımına varan boyutlara ulaştı. İşçiler bir yandan hastalık ve ölümle tehdit edilirken diğer yandan işsizlik ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya.

Oysa şurası açık ki salgının bu etkileri kader değil iktidarın bilinçli politikalarının bir sonucudur. İktidar, işçilerin yaşamlarını korumadaki mutlak yetersizliğinden suçu bireylere atarak sıyrılmak istese de yaşananın bir kıyıma yaklaştığını görmezden gelemeyiz.

Türkiye’de milyonlarca insan, dezenfektan ve maske gibi en temel önlemlere ulaşamadan çalışmak zorunda kalması kader değildir. Mevcut üretim ağı ve planlaması, insan yaşamlarını kurtarmak için çalışmak yerine âtıl bekletiliyor. Daha da kötüsü burjuvazinin krizden hasarsız ve hatta güçlenerek çıkması için işçiler ve hakları feda ediliyor.

KG Haber

Yazar Hakkında