Kargo İşçisi, Kardeşim…

Kargo İşçisi, Kardeşim…

Türkiye bize her gün birden fazla kardeş acısı yaşatıyor. Her ne kadar şu an işsiz de olsam tüm işçilerle kurduğum kardeşlik bağı bu acıyı benim de hissetmeme neden oluyor. Samsun’da sanayide çıraklık yapan 14 yaşındaki Harun Mete Şahin’in, Osmaniye’de sulama yapan 16 yaşındaki Serhat Sarıyıldırım’ın acısı hala taze. 

En sonuncusunun adı: Mehmet Ali İbin. Kendisi asgari ücrete yakın bir maaşla günde 14 saatin üzerinde çalışmak zorunda kalan kargo emekçilerinden. Mehmet Ali’yi rejimin beslediği, kolladığı ataerkil mafyavari kültüre mensup erkekler öldürdü. Bunu yapabildiler çünkü kargo işçileri güvencesiz koşullarda çalışıyor.

Taşeron hizmeti adı altında birçok esnaf kurye sigortasız ve kayıt dışı çalıştırılırken, haklarını almak ve onlara sahip çıkmak için sendikaya üye olamıyorlar. 

Salgın döneminde kapı kapı dolaşarak çalışmak zorunda olan emekçiler yeterli tedbirler alınmadan, gerekli sağlık malzemeleri sağlanmadan gece gündüz çalıştırılıyorlar. Bunlar yetmiyor gibi devasa boyutlardaki işsizliği sopa olarak kullanan işverenler, kargo işçilerini sıtmaya razı etmeye çalışıyor. 

Kargo işçileri yalnız değildir, tüm iş yerlerinde işçi komiteleri kurarak dayanışmaya başlayalım! 

Kargo çalışanları için tüm performans ölçüm sistemlerine ve taşerona son! 

Ücretler düşürülmeden iş günleri 6 saat şeklinde ayarlansın! 

Fazla mesai yaptıran ve sigortasız işçi çalıştıran tüm firmalar işçi denetiminde kamulaştırılsın! 

Kargo çalışanlarının tamamına gerekli sağlık malzemeleri eksiksiz şekilde sağlansın! 

Aslı Sevim

Yazar Hakkında