İki Aşamalı İş Sözleşmesini Kabul Etmeyen Kellogg İşçileri Greve Çıktı

İki Aşamalı İş Sözleşmesini Kabul Etmeyen Kellogg İşçileri Greve Çıktı

Fotoğraf: Lancaster, PA’daki Kellogg fabrikasında grev yapan işçiler (John Leslie / Socialist Resurgence)

Yazan ERWIN FREED / Socialist Resurgence

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dört Kellogg fabrikasının işçileri yeni sözleşmeyi kabul etmeyerek 5 Ekim Salı günü iş bıraktılar. Eski sözleşme o gün gece yarısı sona erdi.

Kellogg grevi, Nabisco ve Frito Lay’in ardından, büyük bir gıda üretim şirketinin bu yılki üçüncü ulusal grevi. Toplamda 3000’den fazla işçi çalıştıran üç şirkette, Fırın, Şekerleme, Tütün İşçileri ve Tahıl Değirmencileri Uluslararası Birliği (BCTGM) örgütlü. Kellogg, 1400’den fazla işçi ile bu fabrikalar arasında en büyük işgücünü istihdam ediyor.

Kellogg çalışanları iki aşamalı sözleşmeye karşılar ve yaşam maliyeti ayarlamalarının (COLA) sürdürülmesi ve güçlendirilmesi için mücadele ediyorlar. Bu arada şirket, pandemi sırasında büyük gelir elde etmiş durumda

6 Ekim’de, Sosyalist Diriliş üyeleri grev hattına gittiler ve Lancaster, PA’daki 2050 Eyalet Yolu Local 374G adresinde bulunan fabrikadaki grevci işçilerle konuştular. Bu fabrika tamamen kapatılmış gibi görünüyor.

İkili Sözleşmeyi parçala! Tüm işçi hareketi için bir deneyim

Lancaster’daki işçiler tarafından en çok konuşulan konu, 2015 sözleşmesinde uygulanan iki kademeli istihdam maddesiydi. Bu değişiklik, işe alımda üç yol ortaya çıkardı: “geçici”, “geçiş yapabilir” ve “kadrolu”. Temel olarak, “kadrolu” kategorisindeki çalışanlar 2015’ten bu yana Kellogg’dadır. “Geçici” ve “geçiş yapabilir” işçiler, eskilerin sahip olduğu şirketin sağladığı sağlık veya emeklilik planlarına sahip değildir. Kademeler arasındaki fark, konuştuğumuz bir “geçiş yapabilir”  işçi tarafından da vurgulandı ve tam olarak aynı iş için eski iş arkadaşlarından saatte en az 12 $ daha az kazandığını belitti. Konuştuğumuz tüm çalışanlar, iki kademeli sistemin işyerinde sürtüşmelere yol açtığından bahsetti. İki aşamalı sözleşmenin “geçici” olacağı ve alt kademelerde işe alınan kişilerin orijinal sözleşmenin tüm avantajlarından hızla yararlanmaya hak kazanacağına dair yanlış vaatler verildiğini ifade ettiler.

Dayanışmayı sürdürmek ve tüm işçiler için tek bir ücrete dönmek için greve gitme kararı, her sektördeki işçiler için bir örnektir. İşçilerin geçinilebilir maaş, emeklilik, sağlık ve çeşitli yan haklar almasını önlemek için ülke genelinde binlerce işyerinde iki kademeli sözleşme uygulanıyor. Bu düzen, aynı zamanda işçileri birbirleriyle karşı karşıya getiriyor. Alt kademede çalışan işçiler sendikalı arkadaşlarının kendilerinden farklı koşullarda çalışmalarına öfkeli ve üst kademe sürekli kovulma tehdidi altında. Böylece şirket maliyetlerdeki farkı kar olarak cebe indirebiliyor

İşçiler, 1980’lerde zorla başlayan iki aşamalı sözleşmeyle mücadele etme konusunda seçeneklerini değerlendiriyor. Kellogg çalışanları, yönetimin yarattığı bölünmelere karşı işçilerin nasıl savaşabilecekleri ve kazanabilecekleri konusunda net bir örnek veriyorlar. Dünyanın en zengin şirketlerinden biri olan General Motors’da 2019 yılında gerçekleşen ve iki kademeye önemli bir darbe vuran UAW grevinin ayak izlerini takip eden BCTGM işçileri, işçi sınıfının en önemli silahı olan grevi işyerinde kullanıyorlar.

Çalışma koşulları kötüleşiyor

Kellogg bir zamanlar çalışmak için çok aranan bir yerdi. Lancaster’daki fabrika eskiden iyi sendikal ücretleri ve yan hakları olan binlerce işçiye ev sahipliği yapıyordu. Şimdi, şirket alt kademelere işe almakta sorun yaşıyor ve personel yetersizliği çok yaygın. Zorunlu fazla mesai artık “hiç bitmiyor” ve onlarca yıldır çalışan işçiler bile genellikle tek bir gün izin alamıyor. Socialist Resurgence, günde yaklaşık 1 milyon pound mısır gevreği üreten fabrikada hafta sonu iki kez arka arkaya çalışmak zorunda olan ve vardiyasında tam zamanlı çalışan tek kişinin kendisi olduğunu söyleyen 16 yıllık bir depo işçisiyle konuştu.

Alt bantlardaki otomasyon ve aşırı odaklanma nedeniyle, Kellogg’da yüzlerce, potansiyel olarak binlerce iş kalıcı olarak kaybedildi. Şirket, kaliteden çok kârla ilgileniyor. İki aşamaya yol açan sözleşme müzakereleri sırasında yanan bir örnekte, Memphis fabrikası 2014’te dokuz ay boyunca işçileri kilitledi. Tahıl üretimini sürdürmek için getirilen grev kırıcılardan biri montaj hattında işedi ve daha sonra, ciddi yaralanmaya neden olmak amacıyla tüketici ürünlerini kurcalamakla suçlandı.

Militanlık yükseliyor

ABD’deki işçi sınıfı yeni bir militanlık düzeyine ulaşıyor. Uzun süredir raflarda tozlu hale gelen grev taktiği, ekonomik, sağlık ve iklim krizleri sonucunda çok sayıda endüstri arasında yeniden canlanıyor. 84.000’den fazla işçi, sağlık hizmetlerinden temel endüstriye ve film prodüksiyonuna kadar birçok sektörde ay sonuna kadar iş bırakmaya hazırlanıyor.

Crain’s Detroit Business şöyle diyor; “Eylemlerin sayısı olağandışı. Kellogg, ABD’de tahıl işçilerinin 1972’den beri ilk kez greve çıktığını söylüyor. Nabisco işçileri en son 1969’da iş bıraktı.” Bu makale grevleri “nadir” olarak adlandırsa da, iki aşamalı sözleşmeye karşı mücadelenin giderek artması, durum tam tersi olduğunu gösteriyor.

Sosyalist Diriliş, grevdeki BCTGM işçilerinin yanındadır. Okurlarımıza, grevi desteklemek için fotoğraf ve video çekmekten, grev alanlarına yürümeye kadar dayanışma eylemleriyle ellerinden geleni yapmalarını öneriyoruz.

Yazının orjinali için tıklayınız.

Çev: Esat Erdoğan

Yazar Hakkında