Daniel Ruiz için Adalet!

Daniel Ruiz için Adalet!

Arjantin Petrol İşçileri Sendikası ve Birleşik Sosyalist İşçi Partisi (PSTU) lideri Daniel Ruiz, 8 Kasım 2021 de 3 yıl hapse mahkûm edildi.

İşçi Sınıfının Devrimcisi

Daniel Ruiz’in babası da kendisi gibi bir petrol işçisiydi ve o henüz 8 yaşındayken ölmüştü. Çok yoksul bir mahallede, çok zor koşullarda büyüdü. Arjantin Patagonyası’nın petrol merkezi olan Comodoro Rivadavia şehrinde genç yaşlarında devrimci harekete katıldı. 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında, grev gözcülüğü hareketinin liderlerindendi (işsiz işçiler hareketi fabrikalara girişleri grev gözcüleri ile önlüyordu). Daha sonra petrol sektöründe çalışmaya başladı.Önderlik ettiği işçi eylemleri arasında Caleta Olivia’daki (Patagonya’daki) Termap petrol depolama sahasının işgali de vardı. Petrol sektöründe bürokratik sendika ağalarına karşı mücadele eden muhalefetin tanınmış bir lideri oldu. Aynı zamanda Birleşik Sosyalist İşçi Partisi’nde (PSTU) liderlik görevini üstlendi.

Patagonya’da önderlik ettiği son mücadelelerden birinde, soğuk kış şartlarında beş gün boyunca petrol kuyularını kahramanca işgal ederek iş arkadaşlarıyla birlikte işten çıkarmalarla karşı mücadele etti.

Neden Tutuklandı?

18 Aralık 2017’de emeklilerin haklarına saldıran neoliberal reformlara karşı Buenos Aires’te gerçekleşen büyük gösteriye PSTU’yla birlikte katıldı. Bu büyük kitle seferberliği güvenlik güçleri tarafından vahşice bastırıldı. Beş gösterici gözünü kaybetti ve birçok gösterici gözaltına alındı. Davayı denetleyen yargıç bile, bu eylemde orantısız güç kullanımını kabul ediyordu.

Yargılananların tümü, 12 Eylül’de hapsedilen Daniel Ruiz dâhil, bu seferberliğe katılmakla ve polise mukavemetle suçlandı. 26 Eylül 2018’de tutuklu yargılanmasına karar verildi ve 13 ay boyunca hapiste kaldı.

Eski Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich, mahkûmiyetinin açıklanmasından bir gün önce Daniel yoldaşın tutuklanma haberini sosyal medya hesaplarından açıkladı. Bullrich, Daniel’in tutuklanmasını bir savaş zaferi olarak görüyordu.

8 Kasım 2021’de gerçekleşen mahkemede yoldaşımıza verilen 3 yıl hapis cezası kararının düzmece olduğunu biliyoruz. Arjantin’de 1983’ten beri verilen en ağır kararlardan biri bu. Bu ceza, IMF ve emperyalizmin kararlarının daha rahat uygulanabilmesi için verilmiştir.

PSTU, söz konusu cezalar kesinleşene kadar Daniel yoldaşın cezaevine yeniden girmeyeceğini davanın temyiz yoluna gideceğini açıkladı.  PSTU, bu skandal kararı bozmanın tek yolu olarak seferberliklere ve doğrudan eyleme güveneceklerini deklare etti ve burjuvazinin adaleti işçi sınıfı için asla adalet getiremeyeceğini ekledi.

PSTU yaptığı açıklamada bu karara şaşırmadıklarını ama büyük bir öfkeyle bu cezayı reddettiklerini ifade ettikten sonra,  Daniel Ruiz ve Cesar Arakaki’nin beraat etmesi ve bir yıldan fazla bir süredir hapiste olan Sebastian Romero’nun özgürlüğü için savaşmaya devam edeceklerini belirtti. PSTU “Devletin hiçbir baskısı başımızı ezemeyecek. Çünkü savaşmak sadece bir hak değil, aynı zamanda bir işçi sınıfı için zorunluluktur.”  diyerek yoldaşı ve eylemlerini savundu.

Daniel Ruíz yoldaşın dediği gibi “Mutlu olmak için kapitalist devleti yenmemiz ve sosyalizmi inşa etmemiz gerekiyor.

Daniel Ruiz, Cesar Arakaki ve Sebastian Romero ve diğer tüm siyasi tutsaklara özgürlük!

Yazar Hakkında