Peru | Castillo, Baskıyı Durdur ve Talepleri Hemen Karşıla!

Peru | Castillo, Baskıyı Durdur ve Talepleri Hemen Karşıla!

Partido Socialista de los Trabajadores (İşçilerin Sosyalist Partisi-Peru) 5 Nisan 2022 

PST, açlığa ve felakete nedeniyle Peru halkının Pedro Castillo hükümetine karşı başlattığı halk ayaklanmasını koşulsuz yanındadır. Tüm ülkede neredeyse tüm yolların kapatıldığı halk ayaklanmaları var, devleti simgeleyen yerlere saldırılar var.

Halkın ayaklanması, motosiklet, taksi şoförleri ve kayıt dışı işçiler dâhil çeşitli ulaşım sendikalarının grev ve durdurma çağrısı çerçevesinde gerçekleşiyor. Küçük çiftçilerin örgütlerini ve hepsinden öte, protestoya açlık nedeniyle kendiliğinden katılan yoksulları da kapsıyor.

Akaryakıt ve temel gıda fiyatları ikiye katlandı ve yüksek bir geliri olmayan hiç kimse bunları kaldıramaz.

Hükümetin bu meşru protestolara tepkisi çok aşağılıktı. Castillo, göstericileri sağcılardan “para almakla” suçladı ve bu doğrultuda, Huancayo’da iki gencin kör olmasına ve dördünün ölümüne neden olan orantısız bir güç uyguladı. Ve şimdi, Lima ve Callao’da sokağa çıkma yasağı ilan etti, bu da tansiyonu daha da yükseltiyor.

Patronların ve özellikle sağ kesimlerin, hükümete ilk günden beri nefes aldırmadığı doğru. Ama bunu halk ayaklanmasının nedeni göstermek, yalnızca onların gerçek gücünü abartan bir saçmalık değil, ama aynı zamanda ve hükümetin gösterdiği fiyat artışları ve ilgisizlik nedeniyle halkın yaşadığı çaresizliği anlamamaya da yol açar.

Tam tersine, şimdi sağ kanat halk ayaklanmasından endişe duyuyor ve hükümetin emrettiği baskıcı önlemleri alkışlıyor. Durumu kontrol etmek, zenginlerin mülkünü sağlama almak ve ardından başkanı görevden alma planlarıyla cepheye geri dönmek istiyor. Onlardan başka bir şey beklemiyoruz.  Kirli işleri yapan, ilk günden beri düşmanlarına teslim olan Castillo’dur ve şimdi, talepleri karşılamak ve onu Saray’a sokan insanlarla tekrar temas kurmak yerine sağ kanadın baskılarına teslim oluyor ve Ulusal Polisi ve Silahlı Kuvvetleri halka karşı harekete geçiriyor.

Toplumsal patlama, yalnızca büyük hoşnutsuzluğu ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda hükümetle ilgili hayal kırıklığını da ifade ediyor. Castillo’nun seçilmesi, yoksulların salgında kaybettiklerini geri alma umuduydu. Bu yoksulluk sadece virüsün değil, patronların hükümetinin uyguladığı politikaların da bir sonucuydu. Ancak Castillo hiçbir şey yapmadı: hiçbir sözü yerine getirmedi, hiçbir talebi karşılamadı ve durumun daha da kötüleşmesine katkıda bulundu. Sorunların çoğaldığı fabrikalarda hükümet hala hiçbir şey yapmıyor.  Ve gıda ve yakıt fiyatlarındaki korkunç artış karşısında da hiçbir şey yapmadı ve şimdi, halkın baskısı altında, sorunu çözmeyen gevşek önlemler alıyor.

Castillo hükümeti, yalnızca Juntos por el Peru ve Peru Libre “solunun” mutlak başarısızlığını ve devlet içinden bir değişiklik programı yürütme konusundaki toplam yetersizliklerini gösteriyor. Kaldı ki, onların ilan ettiği gibi bu değişiklikleri burjuvazi ile anlaşma veya uzlaşma yoluyla yapmanın bugün bile mümkün olmadığı görülmüştür.

Bu durum karşısında ihtiyacımız olan, başlamış olan mücadeleyi desteklemek, güçlendirmek ve yaygınlaştırmaktır. 7 Nisan’da tüm işçi sınıfını kararlı bir şekilde birleştirmek için taleplerimiz:

  • Yakıt, gaz ve gıda fiyatlarının dondurulması.
  • Maaşların ve emekli maaşlarının temel aile sepeti düzeyine genel olarak yükseltilmesi.
  • Yoksul köylülere gübre, teknik yardım ve ürünlerini uygun fiyatlarla satın alma desteği.
  • İşten çıkarılan işçilerin işe iadeleri, toplu işten çıkarmaların iptali, kapatılan fabrikaların işçi yönetimi, devletin arabuluculuğunun sona ermesi.
  • Pandemiye, kamu eğitimine ve su ve temel ihtiyaçlara etkin kaynak yaratılması.

Kaynaklar var. Ve eğer kaynaklar yeterli değilse, maden şirketlerinden, kendilerine ait olanı geri alan köylü toplulukları gibi, büyük şirketlerden alınmalı.  Pandemi sırasında önce patronları kurtarmaya yönelik hükümet politikasının bedelini çok can ve daha fazla yoksullukla ödedik. Artık yeter. Krizi ve uluslararası durum bahanesiyle yapılan fiyat artışlarını büyük kapitalistler ve zenginler ödesin.

İşçilerin ve halkın Castillo hükümetine karşı sokaklarda tezahür eden hayal kırıklığı, kaderimizin hükümetini kendi elimize almamızı talep ediyor. Ablukalarda ve grevlerde, kırsalda ve fabrikalarda, bugün ileri sürülen talepler için ve yarın sağın iktidarı yeniden kazanma iddialarına karşı koymak için, mücadele komiteleri kurmamız gerekiyor. Sadece bu komitelerle, Castillo hükümetinin başarısızlığı ve çöküşü karşısında, gerçek bir işçi ve halk hükümeti alternatifi oluşturabiliriz. Ve bu görevi yerine getirmek için PST olarak, gerçek bir devrimci işçi partisi kurma çağrısı yapıyoruz.

Yazar Hakkında