İŞÇİLERİN BİRLİĞİ PATRONLARI DA SARI SENDİKALARI DA YENECEK

İŞÇİLERİN BİRLİĞİ PATRONLARI DA SARI SENDİKALARI DA YENECEK

Tarık Baskın

Ülkemizdeki ekonomik kriz hep olduğu gibi yine emekçi sınıfını vurdu. Yoksulluk ve açlık emekçinin sırtında kendini daha çok hissettirmeye başladı. Hükümetin aldığı hiçbir tedbir yok, iş garantisi yok. Bulduğu işi kaybetmemek için asgari ücrete talim eden milyonlar her türlü baskıya karşı koyamaz halde.

Görünen o ki emekçiler son zamanlarda  “İş garantimiz olsun, belki bir ekmek fazla alırız” umuduyla sendikalara üye olmaya yöneldiler. Tüm işçilerin anayasal hakkı olan ‘sendika hakkını’ kullandılar. 2021 ile 2022 yılında sayısız işçi eylemleri, direnişleri ve grevler yapıldı ama bir elin parmağını geçmeyecek sayıda işyerine sendika girebildi. Tabii ki bunların bir çoğu da ‘Sarı Sendika’ olmak kaydıyla.

Sarı Sendikaya güvenerek üye olan, “Arkanızdayız, asla işsiz kalmazsınız” güvencesiyle üye olan binlerce işçi mağdur oldu, işten atıldı. Peki Sarı Sendikacılar ne yapıyor, seni o anda unutup kendilerine yeni kurbanlar arıyor. Sen aç kalmışsın, umurunda değil. Bunu yöremizdeki bir çok işyeri örgütlenmelerinde gördük.

Ekonomik krizde sendikayı kurtuluş olarak gören emekçiler maalesef bir tekmeyi de Sarı Sendikalardan yediler. Bir kaç gün fabrika önünde göstermelik eylemler, sonrasında işverenle anlaşıp eylemi bitirme kararları, daha sonra “Size iş buluruz, merak etmeyin” gibi mavi boncuk dağıtmalar ve en sonunda telefonlara çıkmayan hatta sendika lokaline dahi uğramayan Sarı Sendikacılar ile elindeki işi Sarı Sendikaya güvenip kaybeden işçinin çaresizliği.

Şimdi bu krizde kimler kazanmaya devam ediyor:

Sermaye, sermayeye çanak tutan kamu bürokrasisi ve Sarı Sendikalar.

Bu ekonomik krizde dahi emekçi sınıfını sömüren tüm asalaklardan bir gün bu emekçi sınıfı intikamını alacaktır.

Çare tüm işçilerin birliğinde…

Yazar Hakkında