Brezilya; PSTU, Bolsonaro’yu Seçimlerde Yenmek için Lula’ya Eleştirel Oy Çağrısı Yaptı

Brezilya; PSTU, Bolsonaro’yu Seçimlerde Yenmek için Lula’ya Eleştirel Oy Çağrısı Yaptı

PSTU-Brezilya

Seçimlerin ilk turunda Vera’ya, PSTU ve Sosyalist Devrimci Kutup adaylarına verilen oylar için teşekkür ederiz. Milyarderlerin mülksüzleştirilmesini, yoksulluğun sona ermesini ve ülkemizde işçi ve yoksulların sosyalist hükümetini kurmak için savaşmayı savunduk, devrimci, sosyalist, bağımsız bir sınıf alternatifini inşa etme ihtiyacını ifade ettik.

İkinci turda bağımsız aday öneremediğimiz için, Lula’nın seçimlerde Bolsonaro’yu yenmesi için eleştirel oyla destekliyoruz. Bunun nedeni Bolsonaro’nun askeri diktatörlüğü haklı çıkarması, otoriter bir projeyi savunması ve demokratik özgürlükleri tehdit etmesidir. Devlet aygıtının kontrolünü elinde tutması, onun otoriter projesini kolaylaştırır.

Seçimlerde Bolsonaro’yu yenmek gerekli ve bunun için işçilerle birlikte kampanya yürüteceğiz. Ancak aşırı sağın yenilgisi ancak sınıfımızın bağımsız seferberliği, öz savunmanın örgütlenmesi ve toplumsal düzeni değiştirmesi ile mümkün olacaktır. Lula için eleştirel oyu derken PT’nin Lula-Alckmin ittifakında ifade edilen, sermayeyle geniş ittifaklar şeklindeki kapitalist, sosyal-liberal ve sınıf uzlaştırıcı projeyi desteklemiyoruz. Böyle bir hükümetin parçası olmayacağız veya destek vermeyeceğiz. Biz muhalefet olacağız.

Sistemin sürekliliği için patronlarla çalışan hükümetin her zaman işçilere saldırdığını, halkımızın hastalıklarını sona erdirmediğini, ülkenin egemenliğini garanti etmediğini zaten gördük. Aksine, sınıf bilincinin geri çekilmesiyle birleşen toplumsal sorunların derinleşmesi Bolsonarizmin ortaya çıkması için yakıttı.

Taleplerimizi zorlamak için mücadeleyi aşağıdan yukarıya, sınıf bağımsızlığıyla hazırlamalıyız.

Bolsonaro bir daha asla!

“Fora Bolsonaro e Mourão”yu ilk yükseltenlerden ve bu hükümetin sokaklarda devrilmesini savunanlardan biriydik. Bolsonaro, pandemideki yüz binlerce ölümün sorumlusudur. Ayrıca kıtlık, işsizlik ve açlıktan da sorumludur.

Bolsonaro’nun koruması ve teşviki altında tarım, kerestecilik ve madencilik şirketlerinin ezici ilerlemesiyle çevre tahrip edilmeye devam ederken, yerli halklara yönelik soykırım, aktivistlere ve araştırmacılara yönelik zulüm ve çevre koruma kurumlarının tasfiyesi devam ediyor. Ayrıca demokratik özgürlükleri, işçi sınıfının örgütlenme ve ifade hakkını da tehdit ediyor.

İş, ücret, toprak ve haklar için mücadeleyi örgütleyelim

Bolsonaro’yu yendikten ve Lula seçildikten sonra, hükümete güvenmemeliyiz, bunun yerine işçi sınıfının bağımsız mücadelesini ve örgütlenmesini seferberlikler yoluyla iş, ücret, toprak, konut ve haklar talep edecek şekilde ilerletmeliyiz.

Mücadeleyi örgütlemeli ve Lula-Alckmin hükümetinin yapmak istemeyeceği çalışma ve sosyal güvenlik reformlarını derhal talep etmeliyiz. Ücretleri düşürmeden işgününün azaltılmasını, haklara sahip tam istihdamını ve herkes için bir çalışma kartının güvence altına alınmasını, artan yaşam maliyeti karşısında ücretlerin genel olarak artırılmasını talep etmeliyiz.

İşçi kontrolü altında Petrobras ve Vale, CSN ve diğerleri gibi özelleştirilmiş şirketlerin yeniden devletleştirilmesini talep etmeliyiz. Egemenliği garanti altına almak için ülkenin devrini durdurmalı ve aynı zamanda çevreyi de savunmalıyız.

Ayrıca, yerli topraklarının tarım şirketlerince işgaline karşı koymalıyız, tarım şirketlerine karı ailelerin tarım yapmasını savunmalıyız.

Eğitim, sağlık, barınma ve kaliteli kamu hizmetleri için Mali Mesuliyet Kanunu’nu kaldırarak, onun yerine Sosyal Sorumluluk Kanunu’nu getirerek, bankacıların borcunun ödenmesini askıya almamız gerekiyor.

Aşağıdan yukarıya işçi sınıfının mücadelesini ve öz savunmasını örgütleme ihtiyacını yineliyoruz, çünkü Bolsonarizmin yenilgisi sadece Bolsonaro’nun seçim yenilgisiyle mümkün değildir. Toplumsal seferberlik ve onu besleyen toplumsal ve siyasal koşulları değiştiren bir program gerekir.

Yazar Hakkında