Binlerce Kadın Bolsonaro’yu Protesto Etti

Binlerce Kadın Bolsonaro’yu Protesto Etti

Brezilya’da çoğunluğu yerli halktan olmak üzere yaklaşık 20.000 kadın,  aşırı sağcı Jair Bolsonaro hükümeti karşıtı protestoda başkent Brasil sokaklarındaydılar.  Yerli kadınlar, hükümetin kadın düşmanı politikalarına karşı büyük bir kitle gösterisi gerçekleştirdiler.

Erkek şiddetine ve erkek egemenliğine karşı taleplerin öne çıktığı gösteride, LGBTi+ hakları için birçok talep atıldı. Ayrıca Bolsonaro’nun Amazon bölgesindeki maden kaynaklarının sömürülmesini genişletmek için teşvik ettiği yeni yağma yasaları da protesto edildi. Çünkü ormanların imhası, Amazon’daki yağmayı derinleştiriyor. Hükümetin kamu üniversitelerinde bütçe kesintilerini dereddeden kadınlar, yağmaya karşı duracaklarını gösterdiler.

Protesto gösterisi, özellikle de bakanlıkların bulunduğu ana caddeyi trafiğe kapattı. Eylemin kararlılığı tüm başkent sokaklarına yansıdı.

” Kadın Yürüyüşü” olarak bilinen yerli kadınların yürüyüşü, 2000 Ağustos’tan beri her yıl yapılıyor ve ülkenin kırsal bölgelerinde şiddet mağduru kadınların mücadelesini sokaklara taşıyor. Bu yılki yürüyüş Bolsonaro protestoları ile birleşti.

Dünyanın birçok yerinde kadınlar baskılara karşı mücadeleye öncülük ediyorlar. Brezilya’daki mücadelelere de kadınlar öncülük ediyor. Biz de, dünyanın dört bir yanında mücadele eden kız kardeşlerimizin yanındayız.

Gülcan Güzel

Yazar Hakkında