Corona Tehdidine Karşı Ücretli İzin Hakkımız

Corona Tehdidine Karşı Ücretli İzin Hakkımız

Tüm dünya Corona virisünün yıkıcı sonuçları ile karşı karşıya.Peki, bu virüs biz emekçi halkın yaşamını nasıl etkiliyor?Herkes patronları konuşuyor. Ya işçiler?

Zaten ekonomik kriz ve bölgedeki savaşın olumsuz sonuçlarının etkisi altındaydık. Ekonomik kriz bahanesiyle, patronlar kolayca işçi çıkarıyor ya da ücretsiz izne zorluyordu.Bu nedenle maaş zamları da beklentimizin çok altında gelmişti. Yani patronlar krizi fırsata çevirmeye çalışıyorlardı.

Şimdi de Corona virüsü bahane ederek, işçilerin yaşamlarınıdaha derinden etkileyecek birçok uygulamaya imza atmaya hazırlanıyorlar.

Bize dayatılan saldırılara karşı nasıl önlem almalıyız?

Öncelikle bazı temel taleplerimizden vazgeçmemeliyiz. Kriz bahanesiyle işten atılmalara karşı durmalıyız ve “işten çıkarmalar yasaklansın” diye haykırmalıyız. İşçiler virüse karşı korunsun demeliyiz. Yani ücretsiz değil ücretli izin talep etmeliyiz. Zarar ediyorum diyen fabrika patronundandefterleri açmasını istemeliyiz. Bu talepleri çalışmış olduğumuz fabrikalardaki komitelerimizi kurarak birlikte savunmalıyız.

Bizleri fabrikalarda kalabalık ortamlarda çalışmaya zorlayanlara, ücretli izin vermeyen ve virüs ile birlikte yaşamaya zorlayanlara karşı grev hakkımızı kullanarak cevap vermeliyiz. Kazanacağımızı biliyoruz!

Nasıl ki savaşları yaratanların önce kendileri cepheye gitsin,bu savaş bizim değil diyorsak, dünya işçileri ve emekçilerinin kardeş olduğunu, yaşadıkları sorunlarının aynı olduğunu da haykırmalıyız ve açlığa, yoksulluğa, savaşa karşı birlikte mücadele etmeliyiz.

İşçilerin sömürülmediği, çocukların açlıktan ölmediği, bütün kaynakların yüzde bir için değil tüm halk için ayrıldığı bir ülkede yaşamak mümkün.

Sadece şunu unutmayalım: İşçiler birleşince güçlüdür.

Sendikaların, meslek odalarının ve demokratik kurumların içinde olduğu, geniş bir virüse karşı önlem kurulu oluşturulsun, halka açık ve şeffaf bilgi verilsin!

Ücretli İzin Hakkımız!

Ücretsiz sağlık hizmeti istiyoruz!

Özel Hastaneler Kamulaştırılsın!

İşten Atılmalar Yasaklansın!

İşçilerin Banka Borçları Silinsin!

Zarar Eden Fabrikalar Kamulaştırılsın!

Umut Yılmaz

Yazar Hakkında