Manisalı Emekçiler ve Corona

Manisalı Emekçiler ve Corona

Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden Manisa ve İzmir’de Corona virüs paniği yaşanıyor. Nemak, Maxion, CMS, Standart Profil, EMAS, Özgür Kablo ve beyaz eşya devi Vestel televizyon bölümünün faaliyetlerini askıya aldığı öğrenildi. Pek çok fabrikada kadrolu işçilere yıllık izin kullandırılırken taşeron işçiler ücretsiz izne çıkartılıyor. Adı geçen fabrikalarda örgütlü olan Türk Metal ve Petrol-İş suskunluğunu koruyor.

Öğlen saatlerinde EMAS’nin faaliyetlerini askıya aldığının ortaya çıkmasının ardından EMAS’ye hammadde üreten Özgür Kablo’nun da işçileri izne çıkardığı öğrenilmişti. Haberin duyulmasının ardından Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan fabrikalarda çalışan işçiler arasındaki huzursuzluk artmaya devam ederken akşam saatlerinde İzmir’de Nemak, Manisa’da ise Maxion, Standart Profil ve Vestel’in televizyon bandının çalışmalarını geçici olarak askıya aldığı ortaya çıktı. 

Covid-19 salgını gerekçesiyle faaliyetlerini bir süreliğine askıya alan fabrikaların kadrolu işçilerine zorla yıllık izin kullandırdığı, kadrolu olmayan işçilerin ise süresiz ücretsiz izne çıkarıldığı öğrenildi. Ücretsiz izne çıkan işçilerin uygulamaya tepki gösterdiği öğrenilirken söz konusu fabrikalarda örgütlü olan Türk Metal ve Birleşik Metal sendikalarından henüz bir açıklama yapılmadı.

Fabrikalardan tedarikçilere gönderilen bilgilendirme yazılarında, Nisan ayına kadar üretimin durdurulduğu, malzeme alım ve sevkiyatlarının yapılmayacağı belirtildi. Çalışanlara ise, fabrikaya gelen ziyaretçi ve taşeronların sağlık kontrolünden geçirilerek kabul edileceği, risk görülen kişilerin fabrikaya girişine izin verilmeyeceği belirtildi.

KG Manisa

Yazar Hakkında