Corona günlerinde çalıştırılan stajyer işçiler

Corona günlerinde çalıştırılan stajyer işçiler

Bilindiği gibi, meslek liselerinde okuyan öğrenciler son sınıfta oldukça düşük ücretlerle işletmelerde staj yapmaktadırlar. Diğer işçilerle aynı koşullarda aynı şartlarda çalışan bu öğrenciler korona salgınından da olumsuz bir şekilde etkilenmişlerdir.

Staj eğitimi yaptıkları işletmelerde asgari ücretin 1/3 oranında ücret alan öğrencilerin bu ücretlerinin önemli bir kısmı yine devlet tarafından işletmelere ödenmektedir. Bu nedenle işletmeler için meslek liseli stajyer öğrenci çalıştırmak oldukça kârlı bir iştir. 

Salgın sürecinde okullar 1 Nisan’a kadar tatil edilmiş ve öğrencilerin stajları dondurulmuştur. Korona sürecinden olumsuz etkilenen özel işletmelerin büyük kısmı ise bu öğrencileri hala çalıştırmak istemektedir. Ancak iş öğrencilerin koronaya yakalanmalarını önleme konusunda taahhüt verme kısmına gelince hiçbir işletme bunu taahhüt etmemektedir.

Özetle, meslek lisesi öğrencilerinin işletmelerde staj eğitimi yapması uzun süredir sıkıntılı bir şekilde işlemektedir. Ucuz iş gücü olarak görülen mesleki lisesi öğrencileri bu karantina günlerinde de ucuz iş gücü olarak görülmeye devam edilmektedir.

Bir Eğitim Emekçisi

Yazar Hakkında