Pandemide sınıf kırımına devam: Fabrikalarda ve iş yerlerinde virüs yayılıyor

Pandemide sınıf kırımına devam: Fabrikalarda ve iş yerlerinde virüs yayılıyor

Pandemi hızla yayılmaya devam ederken işçi sınıfının ücretli izin ve güvenli çalışma ortamı gibi talepleri burjuvazi ve burjuva AKP hükümeti tarafından gözardı edilmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Otis Sendikası, İBB çalışanları, Tüm çalışanlar için sağlık platformu, Emek ve Adalet platformu, Kırmızı Gazete, Yaşar Usta Emek portalı, İşçi İttifakı, İşçinin kendi partisi çağrısı ile Tarabya’da Dardanel  yönetim binası önünde bir araya gelen yaklaşık 80 kişi, Dardanel firması’nda açığa çıkan Covid vakalarının ardından fabrikanın kapalı çalışma kampına dönmesini protesto etmişti.

Dardanel yönetimi ise konuyla ilgili geri adım atmamıştı. Virüsün diğer işletmelerde de yayıldığı haberi gecikmedi. Biga’da bulunan İÇDAŞ’ta ise toplam hasta sayısının 200 civarında olduğu ve akşam vardiyasında 4 yeni vakanın ambulansla hastaneye sevk edildiği ancak konunun basında yer bulmadığı öğrenildi. İÇDAŞ’ta yetkili sendika olan Türk Metal-İş’ten ise, işçilerin sağlığı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. 

ÜLKE ÇAPINDA VİRÜS YAYILIRKEN İŞÇİLER ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR

Zonguldak’ta Çınartepe Mahallesi’ndeki bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerden bazıları koronavirüs belirtileri üzerine hastaneye başvurdu. İlk aşamada 13 işçiye yapılan Kovid-19 testi pozitif çıktı. Filyasyon ekibi temaslıları saptamak için çalışma yaparken belirti görülen işçilere de test uygulandı. Toplam 43 işçide hastalığın çıkması üzerine fabrika, üretim durdurularak kapatıldı.

Evrensel’den Ebru Yiğit’in haberine göre Kocaeli’de bulunan Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Arçelik-LG fabrikasında son 5 günde 6 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Fabrika yönetiminden işçilere ulaştırılan bilgilendirme mesajında pozitif çıkan işçilerle yakın temasta bulunan işçilerin de karantinaya alındığı söylendi. 

İzmir Pınarbaşı’da bulunan ve 3 bin çalışanın yer aldığı BMC Otomotiv’de koronavirüs pozitif vaka sayısının 12’yi bulduğunu söyleyen işçiler, yaklaşık 100 işçinin evde karantinaya alındığını ifade etti. Koranavirüs tespit edilen bölümlerde ise işçilere sadece maske kontrolü yapıldığını ve dezenfektan uygulamasından sonra da üretime devam edildiğini belirten işçiler endişeli olduklarını dile getirdi.

Koronavirüs vakalarıyla gündeme gelen Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 17 bin işçinin çalıştığı Vestel’de hasta sayısının artması nedeniyle mesai süreleri de uzadı. Günde 12 saat çalıştıklarını söyleyen işçiler, devletin gerekli önlemlerin alınması ve test yapılması için devreye girmesini istiyor.

Yazar Hakkında