Brezilya’da Ford’un Fabrikalarını Kapatma Kararına Karşı Mücadele

Brezilya’da Ford’un Fabrikalarını Kapatma Kararına Karşı Mücadele

ABD şirketi Ford otomotiv, ekonomik kriz bahanesiyle Brezilya’daki bütün tesislerini kapatma kararı aldı ve ardından üretim durdurdu. Fabrikaların kapatılması sonucu yaklaşık 5 bin işçi doğrudan işsiz kalacak. Yan sanayilerle yaklaşık 15 bin kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor.

Ford fabrikaları kapatmamak için Brezilya hükümetinden vergi indirimi talep ediyor. Oysa 1999’dan bu yana yaklaşık 20 milyon dolar teşvik zaten almıştı. Ayrıca diğer otomotiv şirketlerinin de teşvikler aldığını eklemeliyiz. Peki, neden yine de işçileri kapının önüne koyuyorlar? Pandemi ve ekonomik kriz sonucu karları düşen şirket, daralarak ve teşvik alarak karlılığını koruma derdinde. Bu yeni yapılanmanın yükünü de işçilerin sırtına yıkmak istiyor. 

Bir önemli noktada bugüne kadar sendikaların fabrikalar kapanmasın diye patronlara verdiği tavizler… Birçok kez Brezilya’da tartışma olan bu konu sonucu işçilere sendikalar ve hükümetler geri adım attırmışlardı. Buna rağmen Ford hala tehditlerine devam ediyor.

Böylesi bir kapatma kararı çok sayıda işçiyi ve ailelerini mağdur edecek. Dolayısıyla işçilerin çıkartılmasının acilen durdurulmalı. Eğer fabrika çıkmak istiyorsa hükümet fabrikayı derhal kamulaştırmalı.  Ford patronuna verilen tüm teşvikler geri alınmalı ve sakladığı karlarını yurtdışına çıkarması engellenmeli.

Elbette bunun için ulusal ve uluslararası bir mücadele gerekiyor. Zira Ford çok uluslu bir şirket. Ve bu mücadelede sendikalar aktif bir rol almalı.

General Motors’dan Dayanışma Grevi

Ford’un fabrikalarını kapatma kararı ardından, General Motors işçilerinin aldığı dayanışma kararı uluslararası işçi hareketi açısından önemli bir deneyim. Sao Jose dos Campos’dakiGeneral Motors çalışanları, Ford işçileri dayanışma ve eylem kararı aldılar. Vardiya çıkışında fabrikanın otoparkında toplanan 1500 işçi, oybirliği ile karara “evet” dediler.  CSP-Conlutas üyesi işçiler, tüm emekçi kesimleri birlikte mücadeleye çağırdılar.

Bu dayanışma grevi sınıf dayanışmasını kuru sloganların ötesine taşıyan çok önemli bir deneyimdir. Kapitalizme karşı örgütlü ve birleşik bir mücadele ancak böylesi bir hat üzerinden kurulabilir.

E.Erdoğan

Yazar Hakkında