Soma Katliamını Protesto Eden Öğrencilere 9 Yıl Sonra toplam 102 Yıl Ceza!

Soma Katliamını Protesto Eden Öğrencilere 9 Yıl Sonra toplam 102 Yıl Ceza!

KG Haber-İzmir

9 yıl önce gerçekleşen Soma madeni katliamını Ege Üniversitesi öğrencileri 22 Mayıs 2014’te protesto etmek istediler. Kampüs içerisinde helikopter destekli polis müdahalesiyle öğrenciler gözaltına alındı, 38’i hakkında dava açıldı.

“Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme”, “Kamu Malına Zarar Verme” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” suçlamalarıyla öğrencilere karşı açılan davada 9 yıl sonra karar çıktı.

Davanın 15’inci duruşmasında kararı açıklayan İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi, “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi” suçunun birden fazla kişiyle birlikte işlendiği gerekçesiyle 30 öğrenciye 4 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra “iyi hal” indirimine giden mahkeme cezayı 3 yıl 4 aya düşürdü. İki öğrenciye ise ek olarak “Kamu malına zarar verme” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından toplamda iki yıl daha ceza verildi. Öğrenciler hakkında diğer suçlamalar ise zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

Ne olmuştu?

13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında çıkan yangında 301 madenci yaşamını yitirdi. Ardından 3 gün yas ilan edilen katliam tüm ülkede protesto edildi.

22 Mayıs 2014 günü ise Ege Üniversitesi’nde katliamı protesto eden öğrencilere polis müdahale etti. Yoğun gaz kullanımının ardından Yabancı Diller Bölümü ek binasına giren öğrenciler, üç katlı binanın giriş kapısını zincirle kilitleyerek barikat kurdu. Öğrencilere 11 saat sonra müdahale eden polis binaya helikopter destekli operasyon düzenledi. 38 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltı sırasında öğrenciler darp edildi, arkasından da haklarında yukarıda übelirtilen suçlamalarla dava açıldı.

Davanın avukatlarından Şule Arslan Hızal, “öğrencilerin yoğun gaz sonucu sığındığı binada ders yapılmadığı bilindiği halde mahkemenin kapsamlı bir araştırma yapmadığını” söyledi.

Polisin uyguladığı şiddeti de dile getiren Hızal, “O günlerde ülkede başka üniversitelerde de protestolar varken hiçbirine bu kadar şiddetle müdahale edilmedi. Helikopterlerle yapılan müdahale esnasında da yoğun gaz kullanımı sonucu öğrenciler nefes alabilmek için çatıya çıktılar. Çatıda da öğrencilere plastik mermi sıkıldı ve düşme tehlikeleri vardı. Tüm bunlara rağmen hiçbir polis memuru hakkında işlem başlatılmadı, ancak öğrenciler cezalandırıldılar. Kararı istinaf ettik. Sürecin takipçisiyiz” dedi.

Soma’da geride kalanlar adalet arayışına devam ediyor. İş sağlığı ve güvenliği ihmallerinin sebep olduğu katliamdan 9 yıl sonra failler dışarıda ancak Soma’nın avukatları, takipçileri cezaevinde. Soma’nın faillerine cezasızlık tutumu sürerken, katliama uğrayanlar için ses çıkaranlara ise yüksek cezalar verilmekte.

Saray’ın oluşan tepkilere dair nefretinin sonucu verilmiş bu cezalar derhal geri alınmalıdır. Soma’da katledilenleri savunmak hak ve insanlık görevidir.

Yazar Hakkında